Kuchnia

Z miłości do czekolady- brownie. Przepis

20:56:00

Dzień bez czekolady dniem straconym. Kocham czekoladę i nie potrafię bez niej żyć. To jedno z moich największych uzależnień, dlatego od lat szukałam idealnego przepisu na brownie. Jedne były za suche, inne zbyt mokre. Wreszcie udało się- wyszło mi dzisiaj ciasto idealne: chrupiące z wierzchu, lekko wilgotne w środku. Barrrrrrdzo czekoladowe. Oto przepis:

Składniki: 
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
170 g masła
4 łyżki nutelli
70 g cukru (można dać ciut mniej)
4 jajka
120 g mąki
100 g orzechów laskowych
szczypta soli

Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Lekko przestudzić, dodać nutellę i cukier. Roztrzepać jajka, dodać do czekoladowej masy, wymieszać i dodać mąkę oraz sól. Na końcu orzechy. Nie mielę ich na drobno. Zazwyczaj zawijam w woreczek foliowy i bawełnianą ściereczkę, a potem traktuję tłuczkiem do mięsa. Takie nierówne, większe i mniejsze kawałki dodaję do ciasta. Całość wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiar formy 20x30 cm. 
Piec 25-30 minut w 180 st.

Ciasto jest pyszne. Proste do zrobienia, nie trzeba wyjmować miksera- ja wszystko mieszam trzepaczką i łyżką. Ma jedną wadę- znika zbyt szybko :)

PODOBNE POSTY

8 komentarze

Podziel się z nami swoją opinią :)