Inspiracje

Trzy jesienne ciasta z owocami

19:00:00



Jesień. Czas ciepłych kolorów i chłodnych dni. Czas, kiedy królują śliwki, gruszki i jabłka. Uwielbiam te owoce i kocham z nimi ciasta. Dziś dzielę się z Wami słodkimi przepisami...


Pełnoziarnisty murzynek ze śliwkami
Zdrowe ciasto czekoladowe? I do tego pyszne! Bardzo słodkie, pachnące kakao i śliwka przełamująca schemat. Musicie spróbować.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można też dać pół porcji zwykłej, lub całą pszenną)
1/2 szklanki cukru
5 jaj
100g masła
3 łyżki oleju
4 łyżki kako zwykłego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
500 g śliwek (najlepiej dużych)

Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyć masło, cukier zwykły, wanilinowy i kakao, wlać olej i 1/3 szklankę wody, rozpuścić (bez gotowania) i ostudzić.
Do tej masy dodać mieszając po kolei, po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i wymieszać z masą. 
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Ciasto przełożyć do tortownicy (25-28 cm średnicy), na wierzchu ułożyć połówki sliwek skórką do dołu. 
Piec w temp. 180 st C ok. 50 minut

Migdałowo-imbirowe ciasto z gruszkami
Trochę słodkie, ciut ostre. Bardzo pachnące jesienią. 

Składniki:
3 duże gruszki
100 g mąki
100 g mączki migdałowej (mielone migdały)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
80 g masła
100 g cukru
3 jaja
50 g imbiru kandyzowanego
30 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać cynamon i imbir w proszku. Kandyzowany imbir posiekać w drobną kostkę, a gruszki obrać i również pokroić w kostkę. 
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem, cynamonem i imbirem oraz mielone migdały. Wmieszac kandyzowany imbir i gruszki. 
Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 20 cm). Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temp. 180 st C ok 45-50 minut. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Cynamonowy jabłecznik z suszoną żurawiną i kruszonką
Bardzo szybki. Nie trzeba nawet wyciągać miksera. Pyyyyszny.

Składniki:
5 dużych jabłek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu


1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
2 jajka
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki

Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać w misce cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić na 20-30 minut by jabłka puściły sok.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem, wsypać do jabłek i wymieszać. Dodać olej, jajka, znów wymieszać, na końcu wmieszać żurawinę. 
Ciasto przelać do długiej keksówki. 
W osobnej misce wymieszać mąkę, zimne masło i cukier, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać nią ciasto.
Piec w temp. 180 st C około 50 minut.


Smacznego ;)

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. o matulu!!!!! ale mi smaka narobiłaś :) musze zapisać wszystkie trzy przepisy, bo każdy mi odpowiada!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś smaka... Trza by na weekendzie coś upiec... Tym bardziej że gruszek i jabłek mam pod dostatkiem... Ale chodzi mi aktualnie po głowie takie ciasto sypane bo dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sypanego nigdy nie robiłam, ale też za mną chodzi

      Usuń

Podziel się z nami swoją opinią :)